Öğrencilerimizin 2209 Başarısı
Hedef proje kapsamında;
– Agaricus bisporus’tan (kültür mantarı) kitin maddesi elde edilmesi,
– Kitin maddesinden kitosan eldesi,
– Ekibimiz tarafından geliştirilen hava, elektrik ve eritme sistemli modüler elektrohidrodinamik atomizasyon (EHDA) tekniği ile elde edilecek kitosan ve kitosan/cistus çekirdek-kabuk etkileşimli nanoparçacıklarının üretilmesi,
– Kitosan biyopolimeri, cistus, kitosan ve kitosan/cistus çekirdek-kabuk etkileşimli nanoparçacıklarının morfolojik (Alan Emisyon Tabancalı Taramalı Elektron Mikroskobu (FEGSEM), yapısal (Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektrometresi (FTIR) ve termal (Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC), Termalgravimetrik Analiz (TGA)) karakterizasyonlarının gerçekleştirilmesi,
– Kitosan biyopolimeri, cistus, kitosan ve kitosan/cistus çekirdek-kabuk etkileşimli nanoparçacıklarının aktif paketleme yöntemlerinde kullanılabilirliğinin sağlık üzerinde etkisini Drosophila melanogaster (meyve sinekleri) üzerinde gözlemlenmesi amaçlanmaktadır.
Covid-19 pandemisi sebebiyle daha da belirgin hale gelen ve dünyamızın en önemli sorunlarından biri olan gıda krizine yönelik çözüm amaçlı ürettiğimiz projemiz bir ön çalışma niteliği taşımaktadır. Proje kapsamında elde edilecek kitosan biyopolimeri, doğada mantarların hücre duvarlarında, böceklerin ve eklem bacaklıların dış iskeletlerinde ve deniz kabuklularının temel yapısında bulunmaktadır. Kitosan biyopolimeri pozitif yükü sayesinde bakterilerin negatif hücre duvarını parçalamakta ve bu sayede besinlerin yüzeyinde oluşabilecek istenmeyen mikroorganizmaların yok edilmesini sağlamaktadır. Agaricus bisporus‘tan elde edilecek kitin, deasetile edilerek antimikrobiyal özelliği yüksek olan ve üretilecek nanoparçacıklarda polimerik kaplama ajanı olarak kullanılan kitosan biyopolimerine dönüştürülmesi sağlanacaktır.
Aktif paketlemede kullanılan nanopartiküller salınım yaptıkları sırada gıdalara nüfuz etmektedir. Böylece kullanılan nanopartiküllerin gıda katkı maddesi olarak geçtiği kabul edilmektedir [2]. A. bisporus’tan elde edilecek kitosanın insan sağlığı üzerinde etkisini anlamlandırabilmek adına “6 kez nobel ödülü alan bir model organizma olan D. melanogaster’ın” kullanılması amaçlanmaktadır. Kitosan biyopolimeri, cistus, kitosan ve kitosan/cistus çekirdek- kabuk etkileşimli nanoparçacıklarının D. melonogaster’ların kültür ortamına eklenerek besin olarak tüketilmesi sağlanacaktır. Verilecek dört farklı bileşenin D. melonagaster üzerindeki etkilerinin nesiller arası farklılaşmaları ve morfolojilerindeki değişimler araştırılacaktır. Bu amaç doğrultusunda FEGSEM morfolojik karakterizasyon cihazı kullanılarak nesiller arası morfolojik değişimlerin gözlemlenilmesi ve gıda ambalajlama sisteminde kullanılacak kitosan biyopolimeri, cistus, kitosan ve kitosan/cistus çekirdek-kabuk etkileşimli nanoparçacıklarının raf ömrü artırımı üzerinde çalışılması hedeflenmektedir.